PROMJENE S. Zelenika

Jučer u kavani „Dvije lipe“ (kod Bana) na mostu, potegnusmo pitanje promjena. Potaknuti kritikom sadašnjeg i mogučnošću promjene gradinačelnika, a onda pređosmo na promjene neziva ulica. Prvo je bila priča o Sarajevu, kakvo je nakon rata i to kako malo tko od nas zna sadašnje nazive sarajevskih ulica, onih u kojima smo zakazivali randese, cugali, družili se do zore i redovno nakon ponoći, odlazili, ako smo bili blizu Baščaršiji, uz ulicu Miloša Obilića pa na Kovače na vruču pogaču ili hamburger.
Ulica Miloša Obilića je sada Mula Mustafe Bašeskije, nemama ništa protiv naziva, ljudi valjda znaju za šta je zaslužan M. M. Bašeskija pa su dali ulici naziv po njemu.
Onda mi pade na um priča koju sam čuo na Sarejevskim danima poezije, a u svezi promijena naziva saraevskih ulica.
Zvao neki domaćin telefonom majstora u TV servisu koji se nalazi u bivšoj ulici Miloša Obilića, a sada Mula Mustafe Bašeskije i pita, je li gužva, može li mu majstor primiti TV na popravak. Kako majstor reče da može, te kako bi vidio ima li rezervnih dijelova za taj aparat pita domaćina :
– Koja je marka TV-a?
– Do jučer je bio – veli domaćin – Rudi Čajevac, ako sad nije Mula Mustafe Bašeskije.
A onda krenu priča o promjenama ulica kod nas u našoj čaršiji.
– Sjećam se – rekao sam – da su sve male, uske poprečne ulice, otprilike do pola sa
strane glevne ulice zvale se po glavnoj ulici, Prvomajska s jedne strane i da mi netko sad ruku zavrće uši i čupa mi kosu, ne bih se mogao sjetiti kako se zvala, u to vrijeme, ulica što je išla Rijekom od Čelika do Džamije. Uglavnom, druga polovica tih ulica se zvala po toj strani.
U narodu su se ulice zvale po poznatijim ili najstarijim domaćinima. A čaršija u narodu i do danas je zadržala, onu starinsku podjelu, Gornje Čelo, Srednje i Donje Čelo.
Možda je promjena bilo i prije, ali ja se sjećam moje ulice koja je nakon što je 18.siječnja 1987.g. na planini Inač u padu aviona poginuo tadašnji predsjednik Predsjedništva SFRJ Džemal Bijedić i moja ulica po glavnoj tad postaje ulica Džemala Bijedića. Dok naši heroji toga vremena (sudionici drugog rata) jedva preživljavaju nakon odsluženja kazne na Golom otoku i drugim zatvorima radi toga što su u kavani naručili Ruski čaj.
Drugi, stigli s kursa Marksizma iz Kumrovca, kao predsjednik Općinskog komiteta SKJ-a nakon što na Višoj upravnoj školi Univerziteta u Sarajevu nije nakon tri izlaska mogao položiti Marksizam kod pokojnog (rahmetli) prof. Nijaza Durakovića, sve do rata vedri i oblači u svemu i svačemu na nivou Općine i još bi se uveliko pitao da ga teška bolest ne odnese.
Kao ono, uoči odlaska na jednu od ORA (Omaldinska radna akcija) pitaju ga :
– Jesu li stigle majice za akcijaše?
– Jesu- odgovori on sav ponosan.
– Kakve su boje?, – pitaju dalje nestrpljivi brigadiri.
– Dođite, dogovorit ćemo se. …
Nekako pred ovaj „Domovinski rat“ ulica je dobila naziv Zagrebačka. Imala je tablu s nazivom na početku ulice, ali kažu, da nikad taj naziv nije bio zvaničan. Pričalo se da su neki zezali mog susjeda pa su zbog neke njegove simpatije, a koja je živjela u Zagrebu ulicu tako nazvali. Budući su bili iz firme gdje su se mogle izraditi table naziva ulica pa su iz zajebancije i tablu napravili.
Elem nejse, bilo kako bilo, u mojoj osobnoj je pisala adresa na ime te ulice. Nakon rata kad smo počeli vaditi CIPS-ova osobna dokumenta, ja sam požurio da izvadim osobnu. „Mogu sutra krenuti negdje na put pa bar nju da imam, mislio sam.“
Dva dana nakon što sam dobio osobnu iskaznicu, jutrom vidim susjeda kako sa štokrle zakiva novu tablu naziva ulice.
Od tada moja ulica nosi naziv: ulica Dr fra Agustina Čičića.
Svaka čast ujaku, doktoru i pjesniku, ali od tada budući da se nema para za mijenjanje dokumenata svaki put kada susjedu dune da se popne na štokrlu i promjeni tablu, moji dokumenti važe za neispravne.

Na Baščaršiji  Mile i ja

Na Baščaršiji Mile i ja

Advertisements
Ovaj unos je objavljen u pripovijetke. Zabilježite trajni link.

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google photo

You are commenting using your Google account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s