KAKO JE POČELO, povodom 10. sajma kristala minerala …

KAKO JE POČELO

Cupko i Ljenutko 2

Jeste li se ikada zapitali, gledajući kamen u prstenu ili naušnicama drage vam osobe: šta je taj kamen, zašto tako lijepo sjaji, kako ga je netko našao, kako je taj kamen izgledao u prirodi? Tko se sjetio i zašto da njegovu ljepotu, boju, sjaj i oblik, zatoči u zlato i srebro, u oblik i formu dragocjenih predmeta, kraljevskih kruna i ogrlica, narukvica i prstenja i ukrasi njegovom ljepotom i najsvetije predmete crkvenih obreda i prostora?… I, može vam se nametnuti još mnoštvo pitanja, ako ste imalo radoznali.
Ako ste se nad tim još i zamislili, otvorili ste jedan izuzetan svijet. Čaroban svijet, zanimljiv, svijet boja, oblika cvijetova, veličine od jedva okom vidno do ogromnih nevjerojatnih arhitektonskih formi i građevina.
Čaroban svijet minerala i kristala…

Mog prijatelja i mene su kao paučina ulovila jednom ta pitanja i počeli smo razmišljati o tome kako bi se bilo lijepo baviti sakupljanjem kristala.

A zapravo kod nas je sve počelo nekako naglo, iako nas je naš način života od malih nogu navodio na zanimanje za kristale minerala, podmećući nam pred oči u kreševskim špiljama razne oblike stijena, forme, boja, i visokog sjaja, i svu ljepotu toga svijeta, u koji smo upadali sa svijećama u rukama čija je svijetlost lomeći se na stjenkama hodnika u oknima na plohama sitnih kristala blještala i prelamala se u spektrima nijanse plave, žute i crvene i spektru svih mogućih boja tjerao nas na oduševljenje i mamio da se počnemo jako zanimati za tu ljepotu.

Advertisements
Ovaj unos je objavljen u Crtice i.... Zabilježite trajni link.

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google photo

You are commenting using your Google account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s