Aspartam – tihi ubojica

Aspartam – tihi ubojica

a-aspartam
PDF | Ispis | E-mail

Aspartam (E951) (C14H18N2O5) i mononatrij glutamat (engl. Monosodium Glutamate MSG) (E621) (C5H8NNaO4) dva su iznimno opasna otrova koji se nalaze u gotovim industrijskim otrovima. Spasite svoju djecu i sebe! Prestanite se hraniti industrijskom hranom i koristite se samo neobrađenom prirodnom hranom.

Aspartam – tihi ubojica u sokovima i žvakama

Brojna su istraživanja pokazala da se većina simptoma javlja nakon dužeg perioda trovanja i akumulacije aspartama u organizmu. Tihi ubojica koji već desetljećima ubija ljude diljem svijeta skriva se u dijetalnim proizvodima, žvakaćim gumama, instant kavama i napicima “kola”. Unatoč brojnim, neovisnim znanstvenim istraživanjima koja su pokazala da aspartam uzrokuje tumor mozga, sljepoću i čak 90 drugih bolesti, otrov nam se i dalje servira, a mi mislimo da nam čini život slađim. Početkom osamdesetih godina prošlog stoljeća u SAD-u se počelo koristiti novim niskokaloričnim, umjetnim sladilom – aspartamom.
Usporedno s njegovom uporabom, znanstvenici su primijetili značajan broj porasta oboljelih od tumora mozga između 1983. i 1987. godine. Nacionalni Institut za Rak SAD-a bio je zabrinut jer nije znao kako objasniti povećan broj oboljelih. Znali su da nije stvar u novoj tehnologiji, metodi otkrivanja tumora ili načinu njegove klasifikacije jer se te stvari nisu mijenjale desetljećima prije povećanog broja oboljelih. Znanstvenike je još više zbunila činjenica da je u istom periodu broj oboljelih od ostalih vrsta raka ostao jednak ili se smanjio. Počela su istraživanja koja su pokazala muljažu prehrambene industrije koja je na tržište pustila Tihog Ubojicu – aspartam.

Slučajno otkriće kemikalije

Aspartam je 1965. godine otkrio kemičar James M. Schlatter. Tijekom jednog od svojih pokusa kapljica mu je pala na prst koji je on automatski polizao, shvativši da je sastojak izrazito sladak. Aspartam je popularnost stekao zato što je čak 180 puta slađi od šećera, a ima mnogo manju energetsku vrijednost. Da napomenem da je stevia čak do 400 puta slađa od šećera, ali malo tko za nju zna, no stevia usput popravlja zdravlje jetre i gušterače. Aspartamom se počelo koristiti u raznim proizvodima 1983. godine u Sjedinjenim Američkim Državama.
Amerikanci su 1984. godine konzumirali čak 3.130 tona aspartama, sljedeće se godine konzumacija udvostručila i nastavila rasti tijekom devedesetih godina. Samo nekoliko mjeseci nakon početka konzumacije aspartama u SAD-u se povećao broj dijabetičara za 30% i broj osoba oboljelih od tumora mozga za 10%. Od početka korištenja aspartamom do 1988. godine broj dobrovoljnih pritužbi Administraciji za hranu i lijekove (Food and Drug Administration, FDA) u vezi s dodacima hrani porastao je za 80% i svi su bili vezani uz proizvode koji sadržavaju aspartam.

Aspartam djeluje na DNK

Aspartam djeluje na proteine, neke dijelove mozga, ali i na DNK. Upravo zato taj otrov može utjecati na mnoge organe, a simptoma ima jako mnogo. Ipak, lista simptoma koju je sastavila FDA pokazuje da je većina njih neurološke prirode. Neki od simptoma su: glavobolje, vrtoglavica, promjene raspoloženja, grčevi i bolovi u trbuhu, promjene u vidu, napadaji i trzavice, proljev, gubitak pamćenja, slabost, umor… Ljudi su međusobno različiti po tjelesnoj osjetljivosti na toksine pa se zato simptomi ne javljaju kod svih nakon istog perioda izloženosti otrovu. Brojna su istraživanja pokazala da se većina simptoma javlja nakon dužeg perioda trovanja i akumulacije toksina u organizmu.
Aspartam onemogućuje normalnu aktivnost mozga jer djeluje na neurotransmitere, ali i na cijeli sustav žlijezda s unutarnjim izlučivanjem. Bezbroj slučajeva trovanja aspartamom pokazalo je kako simptomi nestaju čim se prestane s konzumacijom tog umjetnog sladila, iako naravno ostaju neke dugoročne posljedice. Aspartam nije prirodni proizvod nego kemikalija čija molekula sadrži 50% fenilalanina, 40% aspartične kiseline i 10% metilestera koji se progutan pretvara u metanol što je čisti otrov.

Stravični rezultati istraživanja

Prva istraživanja aspartama na temelju kojih je FDA odobrio upotrebu ove kemikalije kao sladila bila su izmanipulirana. FDA je prihvatio aspartam kao siguran proizvod na temelju studija koje je financirala sama industrija i čiji su rezultati bili falsificirani. Znanstvenici tvrde da se posebno dizajniranom metodom istraživanja itekako može utjecati na rezultate. Kasnija su neovisna istraživanja pokazala njegovo stvarno djelovanje na organizam. Istraživanja na štakorima i miševima su, između ostalog, dokazala da aspartam doista uzrokuje tumor na mozgu.
Jedna je studija provedena na majmunima, kako bi se vidjelo djelovanje toksina na primate. Majmuni su aspartam konzumirali zajedno s mlijekom, koji prirodno usporava njegovo djelovanje. Od sedam majmuna, njih šest je počelo dobivati napadaje, a jedan je uginuo. Ispitivanja na miševima pokazala su da aspartam djeluje i na potomstvo, jer djeluje na DNK. Potomci miševa koji su konzumirali to sladilo imali su teška oštećenja mozga.

Aspartam se danas stavlja u tisuće proizvoda čijim smo reklamama svakodnevno bombardirani. Proizvodi za dijabetičare, žvakaće gume, niskokalorična pića, čokolade, zaslađene instant kave, pudinzi, hladni čajevi, jogurti… proizvodi su koji najčešće sadrže aspartam, te se preporučuje čitanje deklaracije na ambalaži proizvoda i obraćanje pozornosti na umjetna sladila.

Advertisements
Ovaj unos je objavljen u Crtice i.... Zabilježite trajni link.

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google photo

You are commenting using your Google account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s