Spoznaje o vinu i djelovanju alkohola

Bezalkoholno-vino-te-1
• Iz medicine je poznato da čovjek može popiti 1g alkohola na kilogram težine dnevno bez
posljedica po zdravlje. Tako primljeni gram alkohola koji oksidira u tijelu oslobađa energiju od
7 cal, što znači da čovjek težine od oko 80 kg i izložen fizičkim naporima dnevno može popiti
jednu butelju vina (0,75 litre vina), uz normalnu prehranu.
Za onoga tko se ne izlaže fizičkom radu bit će dovoljno 3 dl vina, a za mladog čovjeka i žene 2 dl.
• l dl vina oslobađa 60-100 kalorija (ovisno o postotku alkohola).
• Vrijeme, način uzimanja i drugi čimbenici, primjerice uzimanje hrane, mogu utjecati na reak
ciju organizma.
22
• Vino za vrijeme objeda pomaže u probavi jer njegove kiseline dostižu kiselost želučanog soka
ph 2,0-2,5.
• Vino ne sadržava značajne količine vitamina.
• Crno vino dobro je za zdravlje, ono, naime, kako su istraživanja pokazala, smanjuje rizik od
srčanih bolesti jer sadrži određene ljekovite supstance.
Spoznaje su dobivene u stručnim istraživanjima ranih devedesetih, kad je ustanovljeno kako Francuzi
imaju neobjašnjivo mali broj umrlih od kardiovaskularnih bolesti.
Zato su počeli analizirati način prehrane prosječnog Francuza, i otkrili da je njihov jelovnik zapravo
bogat masnoćama, što bi trebalo pridonijeti većem riziku.
U analizu su bili uključeni i ostali čimbenici kao što su primjerice pušenje, stres i tjelovježba, no
ništa nije moglo objasniti taj paradoks. Tada se pristupilo detaljnijoj analizi jelovnika i primijećeno je
da prosječni Francuz godišnje popije oko 60 litara vina, i to većinom crnog, a za usporedbu prosječni
Amerikanac samo 15 litara vina godišnje. Zato se jednostavno nametnuo odgovor kako crno vino
»štiti Francuze«.
Tada su se mnoge ozbiljne studije počele baviti tim problemom i došlo se do zaključka kako crno vino,
u umjerenim količinama, povećava razinu zaštitnog, HDL kolesterola, a smanjuje razinu LDL kolesterola,
(tzv. lošeg kolesterola), te što je vrlo važno, smanjuje stvaranje krvnih ugrušaka koji prijete zatvaranju
arterija te tako mogu dovesti do ozbiljnih poremećaja kao što su infarkt srca, mozga itd.
Neko se vrijeme mislilo da je alkohol taj važni, zaštitni sastojak vina, ali alkohol sadržava i bijelo
vino, a opet nema tako značajan učinak.
Danas se zna da zaštitni efekt imaju tanini, kompleksne molekule koje su snažni antioksidans, a
sadržava ih u većoj količini crno vino i sok od crnog grožđa. Idući mogući mehanizam može se zahvaliti
tvari resveratrolu, nađenoj posebno u crnom muškatnom grožđu, koju sadržava kožica crnog
grožđa, a koja smanjuje sljepljivanje trombocita i stvaranje krvnog ugruška.
Crno vino sadržava samo 5 miligrama te tvari po litri, pa sada ostaje na znanstvenicima težak posao
da je pokušaju koncentrirati. Zasad ostaje preporuka o pijenju 1-2 čaše dnevno! (muškarci do 3 dl, a
mlade osobe i žene do 2 dl).
Tu valja napomenuti i da je pijenje uvijek preporučljivije s pripravcima ljekovitog bilja.
Grožđe je na 6. mjestu po svojoj antioksidacijskoj djelotvornosti, između sveg voća i povrća!

Advertisements
Ovaj unos je objavljen u Crtice i.... Zabilježite trajni link.

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s