Zamjenismo ko Mratinke gaće. (o nastanku izreke)

Zamjenismo ko Mratinke gaće.
Neki dan na jednom sjelu konačno sam saznao ( ispričala mi Ružica F.) kako je nastala ova izreka, a koju možete čuti bilo gdje u svijetu.
Primjer: Jedan momak iz sela Mratinići (Kreševo) je čak čuo tu izreku i kad je bio na odsluženju vojnog roka u Kraljevu.
Jednom prilikom sjedeći u kavani pokraj stola gdje su sjedila i pila dva oficira i tko zna kako se dogodilo da su zamjenili čaše s pićem pa kad su skontali da su zamjenili čaše, konstatiraše ( vjerovatno ne znajući ni otkud ta izreka ni tko su Mratinke) Zamjenismo piće ko Mratinke gaće. Kad se vojnik nije mogao suzdržati pa se glasno nasmijao, ma njihovo čuđenje zašto se toliko glasno i od srca nasmijao morao im objasniti da je on iz Mratinića i objasniti im gdje je to selo i na kraju priznati da ne zna kako je nastala izreka, a oficiri se nisu sjećali gdje ju je i kada koji od njih čuo.
Elem, izreka datira iz vremena dok se u ovim krajevima nisu nosile dimije ( dimije su ušle u modu kao nošnja gradskih dama krajem 19. stoljeća)
Nosnja je bila ona, za one koji znaju kakvu su nosile, može bit i danas još nose žene iz Kreljeve Sutjeske. Za one druge, gornji dio nošnje na glavi marama, dolje ječerma, prsluk, crni od grubog sukna ukrašen vezom, bijela košulja, donji dio nošnje je bio crna suknja do koljena preko nje crna pregaća ukrašena vezom, ispod su bile bijele gaće koje su do gležnjeva, dolje vuneni čarapi ili priglavci i opanci oputari.
200px-Narodna_nošnja_iz_Neuma
A o izreci ide ovako:
Jedna je djevojka, Mratinka uoči nedeljne mise zamolila malo bolje stojeću susjedu koja je imala dvoje ili troje gaće da joj jedne posudi samo da ona može na misu pa će joj kasnije vratiti. Kako se nakon mise, gdje je bila i ova čije je gaće posudila susjeda, zapodjenulo kolo ( kolo bez glazbe samo uz napjeve) u jednom trenu zapjeva ona što je posudila gaće:
Pa- pu, gaće moje, a kod kuće dvoje-troje.
Nešta bi krivo ovoj što joj je posudila pa da joj odgovori zapjeva :
Skini kućko jedne moje, pa obuci svoje dvoje-troje.
Od toga dana navodno je nastala izreka „Zamjenismo ko Mratinke gaće“.

Advertisements
Ovaj unos je objavljen u Crtice i.... Zabilježite trajni link.

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google photo

You are commenting using your Google account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s