PROMJENE

Jučer u kavani „Dvije lipe“ (kod Bana) na mostu, potegnusmo pitanje promijena. Nismo bili potaknuti nadolazećim izborima za gradinačelnika, nego je počelo s mijenjanjem naziva ulica. Prvo je bila priča o Sarajevu kakvo je nakon rata, malo tko od nas zna sadašnje nazive sarejevskih ulica, onih u kojima smo zakazivali randese, cugali, družili se do zore i redovno nakon ponoći, odlazili, ako smo bili blizu Baščaršiji, uz ulicu Miloša Obilića na Kovače na vruču pogaču ili hamburger.
Ulica Miloša Obilića je sada Mula Mustafe Bašeskije, nemama ništa protiv naziva, ljudi valjda znaju za šta je zaslužan M. M. Bašeskija pa su dali ulici naziv po njemu.
Onda mi pade na um priča koju sam čuo na Sarejevskim danima poezije, a u svezi promijena naziva saraevskih ulica.
Zvao neki domaćin telefonom majstora u TV servisu koji se nalazi u bivšoj ulici Miloša Obilića, a sada Mula Mustafe Bašeskije i pita, je li gužva, može li mu majstor primiti TV na popravak. Kaže majstor da može i kako bi vidio ima li rezervnih dijelova za taj aparat pita domaćina koja je marka TV-a.
Veli domaćin, do jučer je bio Rudu Čajevac, ako sad nije Mula Mustafe Bašeskije.
A onda krenu priča o promijenama ulica kod nas u našoj Čaršiji.
Sječam se, rekao sam, da su se sve male, uske poprečne ulice, otprilike do pola sa strane glevne ulice zvale Prvomajska, i da mi netko sad ruku zavrće i uši čupa, ne bih se mogao sjetiti kako se zvala u to vrijeme ulica što je išla Rijekom od Čelika do Džamije. Uglavnom, druga polovica tih ulica se zvala po toj strani.
U narodu su se ulice zvale po poznatijim ili najstarijim domaćinima. A Čaršija u narodu i do danas je zadržala, onu starinsku podjelu, Gornje Čelo, Srednje i Donje Čelo.
Možda je promijena bilo i prije, ali ja se sječam moje ulice koja je nakon što je 18.siječnja 1987.g. na planini Inač u padu aviona poginuo tadašnji predsjednik Predsjedništva SFRJ Džemal Bijedić, i moja ulica po glavnoj tad postaje ulica Džemala Bijedića. Dok naši heroji toga vremena (sudionici drugog rata) jedva preživljavaju nakon odsluženja kazne na Golom otoku i drugim zatvorima radi toga što su u kavani naručili Ruski čaj.
Drugi, stigli s kursa Marksizma iz Kumrovca, kao predsjednik Općinskog komiteta SKJ-a nakon što na Višoj upravnoj školi Univerziteta u Sarajevu nije nakon tri izlaska mogao položiti Marksizam kod pokonog prof. Nijaza Durakovića, i dalje i vedri i oblači u svemu i svačemu na nivou Općine.
Kao ono, uoči odlaska na jednu od ORA ( omaldinska radna akcija) pitaju ga : – Jesu li stigle majice za akcijaše?
– Jesu- odgovori on sav ponosan.
– Kave su boje?, pitaju dalje nestrpljivi brigadiri.
– Dođite dogovorit ćemo se. …

Nekako pred ovaj „Domovinski rat“ ulica je dobila naziv Zagrebačka. Imala je tablu s nazivom na početku ulice, ali kažu, da nikad taj naziv nije bio ozvaničen. Pričalo se da su neki zezali mog susjeda Jozu pa su zbog neke njegove simpatije a koja je živjela u Zagrebu ulicu tako nazvali Budući su bili iz firme gdje su se mogle izraditi table naziva ulica da su iz zajebancije i tablu napravili.
Elem nejse, bilo kako bilo, u mojoj osobnoj je pisala adresa na ime te ulice. Nakon rat kad smo počeli vaditi CIPS-ova osobna dokumenta, ja sam požurio da izvadim osobnu. Mogu sutra krenuti negdej na put pa bar nju neka imam, mislio sam.
Dva dana nakon što sam dobio osobnu iskaznicu, jutrom vidim susjeda Jozu kako sa štokrle prikiva novu tablu naziva ulice.
Od tada moja ulica nosi naziv: ulica Dr fra Agustina Čičića.
Svaka čast ujaku, doktoru i pjesniku ali od tada, ali budući se nema para za mijenjanje dokumenata svaki put kada susjedu Jozi dune da se popne na štokrlu i promijeni tablu, moji dokumenti važe za neispravne.

Ulica

Ulica

Advertisements
Ovaj unos je objavljen u Crtice i.... Zabilježite trajni link.

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google photo

You are commenting using your Google account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s