Petrovdan, 29.lipnja

PETROVDAN 29.6.,
jedan je od ključnih datuma ljetnog ciklusa blagdana, koji ima mnogo zajedničkog s Ivandanom, glavnim ljetnjim blagdanom. Petrovdan je smatran za kalendarsku granicu u godini, nakon ljetnjeg solsticija ili suncostaja (dugodnevnica) koja je 21.6. (može biti dan ranije ili dan kasnije), uoči Ivandana, otad u prirodi nastupaju promjene koje ukazuju na približavanje jeseni.

JELAČKE

…Zapravo – u Bosni stari grobovi ili groblja preko noći postaju zavjetišta. Kako narod odvajkada u ovoj tvrdoj, sa svih strana stisnutoj zemlji, jedva životari, i kada skine jedan jaram, odmah drugi uprti, prisiljen je tražiti svoju karizmu na tajanstvenim mjestima, upirući pogled kroz krošnje bukava u nebo, predajući se potpuno molitvi, osjećajući se često nemoćan i ostavljen od svih. … ( Jastrebine, priča)
Jedno od zavjetnih mjesta je grob djevojke, na Jelačkama.
Priča se da se djevojka jako razboljela uoči samog vjenčanja pa kad je osjetila da će umrijeti izrazi želju da je zakopaju u odori u kojoj se trebala vjenčati.
Nakon nekog vremena, godinu –dvije, dođe vrijeme da moradoše zbog probijanja puta izmjestiti grob. Kad su otkopali tijelo djevojke je bilo, kažu, očuvano kao da je tek ukopana. Na njoj je bila blještava čista bijela vjenčanica, kosa uredno počešljana, čisto lice i nježni bijeli prsti, sve kao da je tek sad sahranjuju.
Što zbog njezine mladosti, što zbog toga kako se nije tijelo raspalo, ali ne samo da se nije raspalo, nego je njezino tijelo bilo čisto, mladenački nježno, očuvano, a odječa čista i kao tek otkana, grob proglasiše svetim i narod poče tu hodočastiti.
O Petrovdanu 29.6. na Jelačkama je misno slavlje i narodno veselje.

Nekada davno sam čuo priču kako je jedna žena bila na zavjetu na grobu na Jelačkama pa kad je pošla kući zagrabi šaku zemlje i ponese kao tako će joj djevojka iz groba pomoći da brže ozdravi. Kasnije je pričala da nije mogla spavati i onda joj je jednu noć u san došla djevojka i zatražila od nje da joj vrati šaku zemlje na grob rekavši joj: – Vrati mi šaku zemlje, jer ako bi svatko kući nosio šaku zemlje s moga groba brzo bi me razgolili. Grob bi mi ostao bez zemlje.
Kažu žena se odmah ujutro spakirala i otišla na Jelačke vratila šaku zemlje na grob, te da joj je zdrvalje otad krenulo nabolje.

Sveti Petar

Advertisements
Ovaj unos je objavljen u Crtice i.... Zabilježite trajni link.

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google photo

You are commenting using your Google account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s