Kako smo odrastali

Kako smo odrastali
Kako smo odrastali
Išli smo u kino.
Nedjeljom bismo pred crkvom nakon velike mise prodavali Glas Koncila, zadužujući ga tako da bismo za dva ili tri broja prevarili fratra pri zaduživanju (što je on siguran sam znao, ali nam nikada nije prigovorio) pa bismo od viška novaca kupili ulaznice za kino. Naravno, gledali smo kaubojce, westerne: Za šaku dolara, Bilo jednom na divljem zapadu, Buč Kasidi i Kid, itd…
Obavezno pred početak predstave otišli bi u jabuke pa bilo to u crkvene ili kod Ivušića (Nikolića) u baštu, koja je bila bliže od crkvene bašte. Stariji, oni čije smo jabuke brali, znali su za to, ali nas nikad nitko nije otjerao niti nagalamio na nas.
To se dešavalo samo za kestenje kad bi brali da bismo mogli kući malo skuhati ili peći, i to nas je gonio čovjek koji je prisvajao tuđe kestenje, a nikada ga nismo vidjeli da ih prodaje nego bi većina kestena propala.
Prvi televizori u čaršiji bili su u Vatrogasnom domu na Vrh čaršije i kod Ivušića u Srednjem čelu. Gledali smo Bonancu i bježali iz kuće u terminu nedjeljnog popodneva kad počne Gradić Pejton.
Od 1963. kad su asfaltirali glavnu ulicu, opanci su nam puno kraće trajali. ( Cipele smo obuvali samo za posebno svečane prilike). Nejveći neprijatelj opanaka, te naše obuće bio je asfalt i lopta, nogomet. Asfalt bi brzo derao đonove, a lopta kidala kaiševe za stezanje obuće.
Čitali smo (neki su skupljali) Politikin Zabavnik, i Nikad Robom, serijal partizanskog stripa, Mirko i Slavko i vječiti neprijatelji Nijemci…
Pojavljuju se tenisice, starke i to je bio fazon nabaviti Šangajke. Za razliku od današnje kineske robe, Šangajke su bile kvalitetne i dugotrajne.
Kamenjem smo proganjali čaršijske koke, nekada bi neka od njih završavale na ražnju na Brdu pokraj bazena na Banji. Podno brda, koje je, zapravo, bilo mali brijeg, izdizao se oko dvadesetak metara nad bazenom, bilo je skladište pića za kavanu Banja. Kroz rupu na prozoru uzimali bismo, najčešće, sokove Jupi ili Coktu, piće naše mladosti. U bazenu nakon sezone kupanja, kad ga isprazne, igrali smo, teniskom lopticom i kevama, hokej na betonu. Iznad nas je bilo gradsko perilo, gdje su žene, zbog tople banjske vode, prale veš koristeći Plavi radion, ( na uglu kutije žuto sunce) domaći sapun i Nilu. Trljale su veš o rebrasti lim.
Prve veš mašine su olakšale posao mamama, ali su nam iz rijeke otjerale sve rakove i sve peševe.
Lovili smo ribe na ruke ili pravili osti od viljuški iz majčine kuhinje.
Radili kao pomoćnici zidarima na gradnjama kuća da bismo zaradili za more.
Skupljali željezo za furdu (otpad), kamion iz Zenice dolazio dva put mjesečno. Nakon derneka u Deževicama za Siježnu Gospu(5.kolovoza) od tih para bismo pravili tombolu. Sortirali bi igračke i kojekakve sitnice po brojevima, bilo je tu: češljeva, ogledalca, klikera, plastičnih igračaka raznih veličina i još mnogo što-šta. Brojeve bismo stavljali u koverte i (mislim da smo prodavali po pet banki kovertu) kupac bi platio pa šta izvuče od predmeta. Od tih para kupovali smo knjige i teke za školu.
Zadaće smo pisali percetom i držalom umakajući u tintu. Ubrzo dolaze prva Pelikan nalivpera.
Malo kasnije:
Slušali smo na gramofonu Iskra : Jenis Joplin, Tinu Turner, Bad Company, Dip Purple, Sweet, The Dorse i mnoge još…
Srijedom navečer obavezno Zvijezdana prašina, emisija pop i rock glazbe, koju je uređivao Husein Vladović – Hus.
Počinju igranke u Domu kulture. Svake nedjelje svira domaća grupa, Fenixi.
Tek danas mi je postalo jasno da su za naše sitne, nestašluke, krađe (jabuke, pitome jagode, mrkve, koke itd…) odrasli znali, ali su nas tolerirali.
Takav je bio stil odrastanja.

Advertisements
Ovaj unos je objavljen u priča. Zabilježite trajni link.

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google photo

You are commenting using your Google account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s