18.travnja

18. travnja

O Malom Uskrsu, s Crvene zemlje ispaljene su prve granate na Kreševo. Muslimanski fundamentalisti ničim izazvani od naroda ove općine, ispaljuju prve hice na ravnopravnost i slogu unutar ovoga mirnog mjesta. Crkveni toranj je za malo promašen o čemu svjedoči i danas vidljiv krater minobacačke mine u Oklopu, dvadesetak metara uzvodno od mosta, na kojsinskom putu.

20. travnja,

Samo dva dana poslije, u ophodnji na Moma- čkoj krivini, (to je prva serpentina nakon Pirinskog propusta nalazi se na oko pola puta od Kreševa prema Tarčinu) ranjen je jedan naš policajac. Incidenti se nastavljaju pogotovo na crtama dodira mjesta sa većinskim katoličkim življem.
Postaje jasno da Muslimani politikom pojačanih incidenata, psihološkim ratom, nastoje izazavati sukob te da se tako u tom svjetlu prikažu žrtvom.
(U tome, zahvaljujući našim političarima, uspijevaju )

8. svibnja

U ophodnji ubijen je Mato Lučić – MATURICA.
Bio je načelnik stožera HVO-a Kiseljak pod čijom smo komandom bili i mi iz Kreševa.

* * *

Općine Kakanj i Vareš trpe do tada neviđen teror i napade po okolnim selima. Iz Kaknja i Kraljeve Sutjeske narod je izbjegao u grad Vareš. Neki što su ostali odsječeni morali su pod okrilje UNPROFOR-a u Čatiće.
O tome koliko su bili sigurni u okrilju španskog bataljona govori podatak da su najmanje deset civila Hrvata dali MOS-ovcima kad bi ih ovi iz objesti zatražili, da bi se potom iživljavali nad njima i ubijali ih.
Izuzetno se pojačavaju izgredi na fojničkoj strani. Neka periferna sela trpe napade još od 1. lipnja.
Početkom šestog mjeseca još jednom je pucano na policijsku ophodnju u selu Mratinići i opet je jedan policajac ranjen. Koji dan poslije dva su policajca zarobljena i uskoro u Sastavcima razmijenjena. Naši su prisiljeni, radi sigurnosti mještana, izvršiti redarstvenu akciju, u svrhu oduzimanja oružja i eksploziva. Nakon toga svi Muslimani iz Mratinića su prešli u Botunju, selo pod njihovim nadzorom a u to vrijeme u osnovnoj školi u Zabrđu (općina Kiseljak) je „smješteno“ stotinjak civila katolika iz tog i okolnih sela.
Stanje se sve više zaoštrava.
Pojačavaju se položaji.

Advertisements
Ovaj unos je objavljen u Crtice i.... Zabilježite trajni link.

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google photo

You are commenting using your Google account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s